Hundefór og prisforskjeller

Det er stor forskjeller på pris når det kommer til hundefór, men skal vi tro denne undersøkelsen fra TV2 Hjelper Deg er ikke kvalitetsforkjellene så store. Og høy pris betyr heller ikke nødvendigvis høy kvalitet.

Under en en oversikt over tre av de mest solgte hundefórene på markedet, og to norskproduserte fór. Jeg har valgt å sammenligne aktuelle valpefór for små hunderaser (inntil 10 kg voksenvekt), og brukt pris for store forpakninger (rundt 7 kg) der det er tilgjengelig.

27 kr/kg      Labb Vekst Liten (7 kg, 189,-)
50 kr/kg      Appetitt Valp, små (3 kg, 149,-)
59 kr/kg      Hills Puppy Chicken mini (7,5 kg, 439,-)
59 kr/kg      Royal Canin Mini Junior (8,5 kg, 499,-)
65 kr/kg      Eukanuba Puppy & junior Small Breed (3 kg, 195,-)

Labb går best ut prismessig, og kvalitetsmessig i følge undersøkelsen nevnt over. Fóret er norskprodusert noe som både innebærer betydelig ferskere tørrfór enn de utenlandske variantene, i tillegg til at mindre transport skåner miljøet (transporteres ikke verden rundt). Labb AS eies av Felleskjøpet.

Appetitt er et helt nytt norsk hundefór fra samme produsent som Labb og har dermed de samme fordelene med tanke på ferskhet og skåning av miljøet. Appetitt er i følge produsenten et premium kvalitetsfór, og inneholder mer kjøtt enn det billigere merket Labb - dermed blir prisen på fóret også høyrere. Fóret er såpass nytt på markedet at det ikke eksisterer noen forbrukertest hvor det sammenlignes med andre fór. Se nettsiden til Appetitt / Labb for mer informasjon.

Eukanuba går dårligst ut prismessig, men jo større forpakning jo lavere kilopris. Dette fóret kommer bare i 3 og 15 kg forpakninger og kiloprisen for 15 kg av det samme fóret er 37 kr! Jeg har likevel valgt å bruke den minste forpakningen i sammenligningen ettersom 15 kg er urealistisk størrelse å kjøpe når man har valp. Med stor sansynlighet vil fettet i fóret harskne lenge før alt er spist opp. Se nettsiden til Eukanuba for mer informasjon.

Prisene er hentet fra Dyresjappa og Labb AS

Mine personlige erfaringer:
Jimmi fikk Hills Puppy Chicken Mini fra oppdretter og den første tiden hos oss. Dette fungerte han bra på, men vi bestemte oss likevel fort for å undersøke priser og eventuelt bytte til et billigere fór dersom han likte smaken. Etter å ha undersøkt litt bestemte vi oss for å prøve Labb Vekst Liten. Selv om vi gradvis tilvendte han fóret virket det som han likte smaken litt dårligere enn fóret fra Hills, men han spiser og går fint opp i vekt. Vi kommer til å forsette med fór fra Labb så lenge Jimmi viser interesse for maten og fóret er lett å få tak i. Prisen, ferskheten og miljøaspektet var avgjørende for oss.

labb20kgvekstlitenw7667hillscaninepuppymin1eukanuba


appetittseriestor400x209

3 kommentarer

.maren

22.aug.2010 kl.02:39

Hei, veit innlegget ditt er gammelt. Går fortsatt hunden din på fôret Labb? Jeg har en Kleinspitz (ligner veldig på Pomeranian, bare lit strørre) tispe, hun går på Royal canin sitt fôr, og det er vi fornøyd med.

Labb funger visst greit på noen hunder, og veldig dårlig på noen andre. Du skjønner, hunden min Fia har en bror, både Fia og broren hennes ble født svarte i pelsen, men når Fia var rundt ett år, fikk vi besøk av broren til Fia, da var han selvfølgelig like gammel, men han så ut som en 3 mnd gammel valp, han veide dobbelt så lite som Fia, og han hadde fortsatt valpepels, pelsen var itillegg tilnærmet brun, og veldig puslete!

Vi fikk jo helt sjokk, og det tror jeg jammen meg eierne også fikk, når de så hvor stor Fia var, og hvor langt hun var i utviklingen iforholdt til han. Det viste seg av han gikk på fôret Labb.

Etter å se hva det fôret hadde gjort mot den stakkars hunden, tok jeg kontakt med flere vet, å spurte om hva slags erfaring de hadde med fôret Labb, om det var et engangstilfelle for broren til Fia, eller om de hadde sett noe lignende selv. Alle vet. sa de hadde hatt mange dårlige erfaringer med fôret labb, at hunder som var flere år gamle fortsatt ikke var ferdig utviklet pga fôret. - Og at det var faktisk noen hunder som hadde fått varige feil, pga feilernæring.

Labb fungerer visst helt greit på noen hunder, og katostrofalt på andre, så når det er et fôr som ikke bare fungerer bra, og funger rett og slett veldig dårlig i mange tilfeller, bør man velge ett annet fôr, mener nå jeg.

Jeg tok også kontakt med tv2hjelper deg, og spurte om hvorfor i all verden det fôret var best, og om hvordan testingen hadde pågått. Det var visst et sted i Sverige som hadde tatt av seg testingen av fôret, men de hadde ikke prøvd det i lengre tid på noen hunder, noe som kanskje hadde vært litt lurt.

Jeg kontaktet også labb på flere forskjellige måter, å fortalte om broren til Fia, og hva vet. hadde sagt, men fikk ikke svar på noe av det jeg sendte, eller av noen av de jeg sendte til, uannsett hvordan jeg kontaktet dem, veldig useriøst, etter min mening.

Men det jeg egentlig ville si, var at jeg ikke anbefaler at du skal bruke labb på hunden din, selvom det er billig. Det kan hende hunden din har reagert helt greit på fôret, men når det er mange tilfeller hvor hunder reagerer veldig dårlig, hadde jeg byttet til ett annet fôr uannsett, om du ikke har gjort det allerde.

Mvh

Marie og Jimmi

22.aug.2010 kl.23:37

Hei Maren,

Takk for kommentaren din. Alltid hyggelig at folk tar seg tid til å kommentere! :)

Jimmi fikk Labb i drøyt et halvt år. Vi byttet da til Appetitt (samme produsent) fordi AgriPet valgte å trekke fóret fra alle andre butikker enn Felleskjøpet. Vi har aldri merket at Labb hadde noen negativ effekt på hunden på noe vis, men der er jo hunder forskjellig.

Jeg har lest mye negativt om Labb på diverse forum, men må ærlig innrømme at jeg ikke legger så stor vekt på det når jeg velger fór. At en hund har diverse "symptomer" behøver absolutt ikke ha noe mer fóret å gjøre. Hunder er forskjellige, og selv hunder fra samme kull kan utvikle seg veldig ulikt uten at dette betyr at fóret alene er årsaken til det. Jeg synes det er mer hensiktsmessig å vektlegge en undersøkelse hvor fóret er vurdert av fagpersoner ved bruk av vitenskapeligemetoder, enn enkeltpersoners spredte erfaringer.

Jeg er imidlertid helt enig med deg i at det er utrolig useriøst av AgriPet (regner med det var de du kontaktet for å kritisere Labb?) å ikke svare på din henvendelse. De bør ta alle henvendelser på alvor, og gi et svar tilbake uansett hva de måtte mene som saken!

Wenche

09.aug.2011 kl.11:03

Hei

Har nok litt samme erfaring som Maren. Satte en 2 år gammel St.bernardhund på Labb, for å få ned prisen på forutgifter da vi behøver mer enn 20 kg for i måneden. Hun ble blass i pelsen, mistet det gulbrune fargeskjæret - og ble mer grå på fargeområdene. Hun virker konstant utilfreds, vi må øke for mengden yttereligere for å få henne til å holde vekten, og hun røyter i så enorme mengder. Nå er det takhøyde hos oss for røyting, med en slik hund. Men dette er helt ekstremt. Til slutt måtte jeg ta noen Eukanuba-rester som sto igjen i en sekk, og gi henne. Kort tid etter virket hunden mer tilfreds, fargen kom seg, og det ekstreme i røytingen ga seg. Fortsatt røyter hun - selvfølgelig, men det er ikke så enormt. Vi har tidligere gått på både Eukanuba og Royal. Gode for begge, med flott resultat på hund og pels, så vi får vel legge foret inn i svenskehandelen.. og fylle varebilen.. :)

Skriv en ny kommentar

Marie og Jimmi

Marie og Jimmi

24, Oslo

Jeg er førstegangs hundeeier av Jimmi, en Jack Russell Terrier født 04.11.2008. Bloggen handler om det å skaffe seg hund, om å oppdra en valp, om min hverdag med Jimmi og litt tips til gode og billige produkter jeg har kommet over i jungelen av hundeutstyr, mat og leker.

Kategorier

Arkiv

hits